sekolah Alternatif

PENDIDIKAN ALAT PERUBAHAN BANGSA

Sekolah Alternatif Rumah Pangi

Sekolah alternatif ini dibangunkan sepenuhnya oleh gerakan mahasiswa dari Kelab Sastera Mahasiswa (KARMA) dan Suara Mahasiwa Universiti Malaysia Sabah. Ditubuhkan sekitar tahun 2016 di Rumah Pangi Kampung Shahbandar, Tuaran, Sabah. Sekolah alternatif ini dijalankan setiap hujung minggu pada pukul 2 petang hingga 5 petang. Sasaran pelajar datang daripada anak-anak undocumented.

Sekolah Alternatif Semporna

Sekolah ini dibangunkan dengan kerjasama Teach For The Needs (TFTN) Malaysia di sekitar tahun 2017. Pertengahan tahun 2018, sekolah alternatif Semporna dibangunkan secara serius di rumah kolektif Borneo Komrad Semporna dengan masa operasi Isnin hingga Jumaat. Objektif sekolah ini adalah untuk meminimakan golongan buta huruf di Kampung Bangau-bangau Semporna. Di samping aspek akademik, sekolah alternatif ini juga membangunkan projek-projek kesenian dan kemahiran.

Sekolah Alternatif Tawau

Sekolah ini dibangunkan pada awal tahun 2019 di Kampung Batu 4 Pangkalan Tawau untuk anak-anak undocumented dengan kerjasama daripada beberapa organisasi seperti PERKALAS, Sekolah Jalanan Tawau (Kelas IKAT) dan Team Salam.