SENI DAN SASTERA

SENI UNTUK MASYARAKAT

  • borneokomrad1@gmail.com
Kombo Depresi Aku

Kombo Depresi Aku

Oleh: Hafal Abu

Let me tell you the perfect combination for depression. I guess this is my pack. Rokok, kopi, jadual tidur yang carca marba.

Kalau lagu, lo-fi, post-rock, album /05 Ryuichi Sakamoto, Shoegaze, Bayangan dan Discover Weekly dari Spotify (of course dia akan cadangkan lagu sebaris yang kau ulangputar beratus kali setiap minggu).

Ah! Scratch outlah list lagu. Itu relatif. Terpulang mahu sedih dengan lagu apa. Tapi, dengan kombinasi tiga benda tadi, memang boleh tahan jauh juga aku masuk fasa depression.

No, it’s not a fun thing. It’s not like I go out, have a hard time, and pray Dhuha to get the greatest depression existed on earth.

I see these three things as catalyst. It boosted up the miserable feelings. I guess it goes like this.

First, you have a hard time. How does it happen? I don’t know. Any bad situation that can ruin your day.

Malam-malam kau mesti nak rehat. Nak lepak pun malas. Kawan kau pun ada kerja shift. Ada lepak tempat lain. Ada yang sama macam kau, tak nak keluar rumah.

Duduk dalam bilik sendirian. Kau fikir tentang hari kau tadi. Sebagai seorang smoker, kau tentu nak berfikir sambil hisap rokok. It calms you down and makes you think clearly. That’s what it is for you.

Then you go have a smoke. Rokok confirm sedap kalau ada kopi. Kau buat kopi dan sulamkan perbuatan merokok dan minum selang seli. Uh…panjangnya malam dia tarik.

Kemudian, malam terlalu sunyi. Tapi kau tak mahu terlampau bingit. Kau pilih lagu yang kena dengan mood kau; kesunyian. Lagu-lagu yang syahdu dan nostalgik kau pasang. Fikiran kau melayang ke sana sini seperti pari-pari terbang di langit atau roh aku mencari Amiera di Bachok dalam waktu tidur panjang. Begitulah.

Tanpa kau sedari, jam sudah tiga pagi. Kau fikir, mahu tidur terus atau pedajalkan saja. Terus turun kerja.

Bila kau turun kerja dalam keadaan letih, kau tak mampu bekerja semacam orang cergas. Mata merah, eyebag kembang gampang, dada rasa hangat, dan nafas panas.

Fizikal kau penat, mental kau sama. Otak, rasa macam kena peram dalam bekas jeruk. Damn that feeling!

Bila kau buat silap, kau cepat jadi emosi. Orang tegur kesalahan kau, kau pendam diam-diam. Malas nak bertengkar. Tenaga pun cukup-cukup untuk berjaga. Kalau boleh, kau nak balik cepat-cepat, dan qada’kan tidur.

Sesudah kau dapat tidur, kau terjaga tengah malam.

You ask yourself, here we go again? Last night was great, phenomenal moment where you were able to see clearly the good and bad times. You created alternative endings for each of them. You know there were many of it, and oh boi it’s 6 am.

Again.

Borneo Komrad

Membangun gerakan anak muda dan mahasiswa yang mandiri dan pro kepada rakyat kelas bawah.

Leave a Reply

Close Menu